Oprichting eenmanszaak in één dag

De oprichting van een eenmanszaak is vrij eenvoudig. Wat komt er allemaal bij kijken?

  • U vult een formulier van de Kamer van Koophandel (KvK) in met gegevens over de activiteiten van uw eenmanszaak, de adresgegevens van uw bedrijf en van u als bestuurder.
  • U gaat naar de Kamer van Koophandel met identificatie (paspoort, rijbewijs of ID-kaart).
  • De KvK stelt vast dat u inderdaad bent die u zegt te zijn.
  • De KvK controleert de ingevulde gegevens en of de bedrijfsnaam niet al bestaat.
  • U betaalt de inschrijvingskosten voor de eenmanszaak en u start als zelfstandig ondernemer.

U kunt maar één eenmanszaak oprichten en inschrijven. Maar daarbinnen mag u wel meerdere handelsnamen voeren en verschillende activiteiten uitoefenen. U kunt dit doen op hetzelfde adres of op een ander adres, dan hebt u een 'nevenvestiging'.
Bent u eenmaal als eenmanszaak ingeschreven bij de KvK, dan kunt u op naam van uw bedrijf allerlei zaken gaan regelen. Zoals een bankrekening, een postadres, algemene voorwaarden, contracten en nog veel meer. U merkt dan in de praktijk dat uw bedrijf ook echt is afgescheiden van uw privé-situatie. Al is dat formeel niet helemaal waar. U blijft privé wel aansprakelijk voor de schulden in uw bedrijf.

U bent zelf verantwoordelijk voor alles wat u namens uw bedrijf doet. De eenmanszaak heeft namelijk geen rechtspersoonlijkheid zoals de BV en de NV. Om uw doelen te kunnen bereiken hebt u misschien wel personeel nodig. Dat kan, ook een eenmanszaak kan werknemers in dienst hebben.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan hier ons contact-formulier in.
Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
 


Loading...