nieuws ≫ kabinet-moet-knelpunten-meerouderschap-onderzoeken

Kabinet moet knelpunten meerouderschap onderzoeken

maandag 20 januari 2020

(bron KNB) De regering moet gaan onderzoeken hoe de knelpunten van meerouderschap opgelost kunnen worden.

Dat staat in een motie die de Tweede Kamer in december 2019 aannam. Eerder besloot het kabinet meerouderschap niet wettelijk mogelijk te gaan maken, maar daarvoor in de plaats meeroudergezag te faciliteren. Een kind mag in de toekomst maximaal vier ouders hebben: twee officiƫle ouders met volledig gezag en twee ouders met deelgezag. Dit kunnen stiefouders, pleegouders of andere familieleden zijn.

Een aantal partijen in de Tweede Kamer was teleurgesteld over dit besluit van het kabinet, dat ingaat tegen het advies van de Staatscommissie Herijking Ouderschap. Door de aangenomen motie moet het ministerie van Justitie en Veiligheid nu gaan onderzoeken hoe meerouderschap toch kan worden mogelijk gemaakt.

Erfrecht

De Issuegroep Familie van Nu van de Koninklijke Notariƫle Beroepsorganisatie (KNB) heeft op verzoek van het ministerie geadviseerdover deze vraagstukken. Zo stelde de issuegroep dat een kind met meer dan twee ouders zonder wijziging van Boek 4 van al zijn ouders erfgenaam is, met alle daaraan verbonden gevolgen. Dat past in de visie van de Staatscommissie op volwaardig ouderschap. Omdat het kabinet nu niet kiest voor volledig gezag, verandert er nu ook niets in het erfrecht.

Wilt u meer weten over meerouderschap? Bel ons voor het maken van een afspraak.




Terug