nieuws ≫ minister-ollongren-gaat-koopproces-transparanter-maken

Minister Ollongren gaat koopproces transparanter maken

maandag 22 november 2021

(Bron KNB) Een transparanter koopproces met gelijke kansen voor kopers. Dit wil minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is – naast meerdere andere organisaties - met het ministerie in gesprek over dit onderwerp en levert daar waar mogelijk een bijdrage. De minister wil onder andere gaan werken met een biedlogboek waardoor verkopers en kandidaat-kopers het biedproces kunnen controleren.

Ollongren laat de Kamer weten dat ongeveer 80 makelaars al meedoen met een pilot van een digitaal biedlogboek. Dit moedigt zij aan en ze wil dat alle makelaars op termijn gaan werken met een digitaal biedlogboek.

Voorbehoud financiering en bouwkundige keuring

Verder wil ze dat de kans op het vinden van een passende koopwoning niet afhankelijk mag zijn van hoeveel risico je bereid bent te nemen. Ze verkent of de voorbehouden van financiering en bouwkundige keuring een verplicht onderdeel kunnen gaan vormen bij de totstandkoming van een koopovereenkomst voor een woning door een consumentkoper. In dat geval worden de voorbehouden van financiering en bouwkundige keuring standaard onderdeel van de koopovereenkomst.

Toegang aanbod

De kans op het vinden van een koopwoning mag ook niet langer afhankelijk zijn van het moment van toegang tot het woningaanbod. 'Op dit moment is er in sommige gevallen zoveel interesse in een woning dat degene die het eerste toegang heeft tot het nieuwe woningaanbod ook de meeste kans heeft om een woning te bezichtigen en een bod uit te brengen. Dat vind ik onwenselijk', aldus de minister in haar brief. Ollongren streeft ernaar de Tweede Kamer voorjaar 2022 nader te kunnen informeren.



Terug