nieuws ≫ zonder-actie-blijft-huis-na-overlijden-op-naam-overledene-staan

Zonder actie blijft huis na overlijden op naam overledene staan

maandag 09 mei 2022

 

In de registers van het Kadaster staan 260.000 overledenen nog als rechthebbende van een huis. Dat leidt er toe dat nabestaanden problemen ondervinden als zij het huis erven en willen verkopen. De verkoop kan dan vertraging oplopen of zelfs niet doorgaan. Met een verklaring van erfrecht kunt u dat ongemak voorkomen. Wacht daar niet mee tot het te laat is.

In de registers van het Kadaster staat  wie welk recht heeft op een registergoed, zoals een huis. De registratie kan alleen worden aangepast met inschrijving van een officieel stuk. Als een of meer erfgenamen niet als rechthebbende bij het Kadaster worden geregistreerd, blijft de overledene als eigenaar geregistreerd. 

Ook het verstrekken van hypotheken wordt in dergelijke situaties moeilijk. De bank verstrekt alleen hypotheek aan geregistreerde rechthebbenden. Voor de overheid is de situatie ook ongunstig, Zij kunnen op deze manier niet de juiste mensen aanspreken en missen forse bedragen aan heffingen. Het ultieme gevolg kan ook zijn dat criminelen voordeel putten uit deze onduidelijke situatie.

Verklaring van erfrecht

Met een verklaring van erfrecht kan bij een overlijden meteen de juiste erfgenaam worden geregistreerd. Lang wachten met het regelen van een verklaring van erfrecht vergroot de kans dat u meer kosten tegemoet kunt zien omdat er dan uitgebreider erfgenamenonderzoek nodig is. Notarissen hebben de ervaring dat het achterhalen van erfgenamen lang kan duren, vooral als er geen testament is. Een erfenis versnipperd over tientallen familieleden, of als erfgenamen zijn overleden, levert veel extra werk op. 

Wees er tijdig bij met het aanvragen van een verklaring van erfrecht. Hoe eerder u dat doet, hoe voordeliger dat voor u uitpakt. Bel ons gerust voor het maken van een afspraak.



Terug