nieuws ≫ notarieel-samenlevingscontract-geldt-alleen-als-vermogensrechtelijke-verhouding-is-geregeld

Notarieel samenlevingscontract geldt alleen als vermogensrechtelijke verhouding is geregeld

maandag 22 juli 2024

  

Het is al langer geen uitzondering meer dat een kind een samenlevingscontract met zijn of haar vader of moeder opmaakt vanwege een (toekomstige) zorgbehoefte, maar beiden een zoveel mogelijk zelfstandig leven willen behouden. In de overeenkomst wordt geregeld dat zij een gemeenschappelijke huishouding voeren en gedurende de samenwoonperiode een wederzijdse zorgverplichting hebben. Aanvullend worden meestal afspraken gemaakt over inboedel, en/of-rekening, ontbinding van de overeenkomst en wordt een verblijvingsbeding opgenomen. De vraag is of zij fiscaal als partner worden erkend.

In de wet staat dat ongehuwd samenwonende meerderjarigen met een notarieel samenlevingscontract die op hetzelfde woonadres in de BRP staan ingeschreven, aangemerkt worden als fiscaal partner. Als in het notarieel opgemaakte contract is opgenomen wat de vermogensrechtelijke verhouding tussen beide samenwoners met een gemeenschappelijke huishouding, is sprake van een notarieel samenlevingscontract. Het doet er niet toe hoe dat contract wordt genoemd, daar bestaat geen wettelijk vastgelegde vereiste voor. 

Met een samenlevingscontract worden de vermogensrechtelijke verhouding en aanvullende afspraken vastgelegd tussen mensen die een gemeenschappelijke huishouding voeren. In de wet staan geen speciale regels voor de inhoud van een samenlevingscontract. In de praktijk worden daarin naast de vermogensrechtelijke afspraken meestal ook zaken geregeld als de verdeling van de dagelijkse huishoudkosten, de bankrekening(en), de kosten voor verzorging en opvoeding van kinderen, de verdeling van de bezittingen bij verbreking van de relatie en een verblijvingsbeding ingeval van overlijden van een van beiden.

De regel is dat zolang ten minste de vermogensrechtelijke verhouding tussen twee personen die een gezamenlijke huishouding voeren is opgenomen in de overeenkomst, is er sprake van een samenlevingscontract, ongeacht de benaming van de overeenkomst.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die een samenlevingscontract biedt? Bel ons voor het maken van een afspraak.



Terug