≫ nieuws

Actueel

Kabinet moet knelpunten meerouderschap onderzoeken

(bron KNB) De regering moet gaan onderzoeken hoe de knelpunten van meerouderschap opgelost kunnen worden.

Opzegging geldlening moet redelijk en billijk zijn

Geldleningsovereenkomsten tussen ouders en kinderen komen vaak voor. Meestal levert dat gedurende de looptijd geen problemen op. Soms wel.

Notariaat benadrukt rol notaris bij digitale nalatenschap

(Bron: KNB) Wensen rondom de digitale nalatenschap kunnen nu al in een testament worden opgenomen. Een executeur die hierin is aangewezen zou dan bijvoorbeeld na iemands overlijden de WhatsApp-gesprekken van diegene kunnen wissen.

Schenk- en erfbelasting 2020

Schenk- en erfbelasting worden geregeld in de Wet op de schenk- en erfbelasting. Daarin is geregeld dat u belasting moet betalen over wat u uit iemands nalatenschap krijgt.

Geen verplichte bijstand van notaris voor meeroudergezinnen

(Bron: KNB) Bijstand van de notaris wordt niet verplicht voor meerouderschapsovereenkomsten. Dat is de opvatting van minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.

Complex testament roept vragen op over wilsbekwaamheid

Ingrijpende wijzigingen van testamenten op latere leeftijd komen wel vaker voor. Bekend zijn voorbeelden van verzorgers die bij wijziging van testament tot erfgenaam worden benoemd.

Wanneer een authentieke akte, wanneer een onderhandse akte?

Bij een bedrijfsovername komen verschillende overeenkomsten kijken. Voorbeelden zijn een koopovereenkomst, een geldleningsovereenkomst en een overeenkomst van borgtocht.

Opvragen testament nu ook mogelijk bij leven

(Bron: KNB) In het Centraal Testamentenregister (CTR) van de Koninklijke Notariƫle Beroepsorganisatie (KNB) kan nu ook worden gezocht of iemand die nog leeft een testament heeft gemaakt.

Notariële akte of onderhandse akte?

Kunt u als klant kiezen voor een notariƫle akte, of is elke akte die u tekent bij de notaris notarieel?

Wet bescherming van erfgenamen tegen schulden beschermt u niet altijd

Het aanvaarden van een nalatenschap kan op twee manieren, een erfgenaam kan een nalatenschap zuiver of beneficiair aanvaarden.