particulierrelaties-familie ≫ samenwonen

Samenwonen is de norm

Negen op de tien jongeren gaan samenwonen. “Samenwonen is de norm” blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. En, het samenwonen voordat men gaat trouwen duurt ook langer dan voorheen. Vooral mannen blijken de trouwdatum voor zich uit te schuiven.

Het onderzoek toont ook aan dat samenwoners in toenemende mate een samenlevingscontract afsluiten. Het alternatief voor trouwen en geregistreerd partnerschap heeft zich definitief een positie verworven.

Maar let op. Als u als samenwonende vader kinderen krijgt, moet u deze eerst erkennen alvorens u familierechtelijke betrekkingen met uw kind krijgt. Pas dan krijgt u ook ouderlijk gezag over het kind en kan het kind uw erfgenaam worden.


Actueel

Alleen automatische koppeling erkenning en gezag bij notarieel samenlevingscontract’

(Bron: KNB) Beperk de automatische koppeling van erkenning en gezag tot kinderen van koppels met een notarieel samenlevingscontract. Dat adviseren de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Vereniging voor Mediators in het Notariaat (VMN) aan de Kamercommissie van Justitie en Veiligheid. Die commissie kan op 20 februari schriftelijk reageren op het wetsvoorstel ‘erkenning en gezag’.